Voel jij je ook altijd een beetje vies wanneer je wegwerp plastic gebruikt? Soms kom je er simpelweg niet omheen om in dat moment wegwerp plastic te gebruiken, maar 9 van de 10 keer is wegwerp plastic onnodig. Ja, je kan plastic recyclen, maar recyclen is maar 2 tot 3 keer mogelijk met plastic en daarna zwerft het voor altijd rond. Oftewel, het beste wat je kan doen is wegwerp plastic vermijden. Daarom delen wij in deze blogpost 5 manieren om wegwerp plastic te verminderen.

Manieren om wegwerp plastic te verminderen

low waste boodschappen

afbeelding via pexels

 

1. Verpakkingsloos boodschappen doen

Ok√©, niet iedereen heeft toegang tot een supermarkt waar je geheel zero waste boodschappen kan doen. Maar, je kan zonder al te veel moeite je groente, fruit en brood zonder wegwerp plastic kopen. En dat gewoon bij de Albert Heijn, of Lidl, of waar dan ook. Veel groentes en fruit hoef je niet in een zakje te doen om het af te wegen. Maar, mocht je nou bijvoorbeeld sperziebonen willen kopen en toch een zakje nodig hebben, gebruik dan zo’n herbruikbaar groente/fruit zakje. Inmiddels zijn deze zakjes te koop in veel supermarkten, dus het is niet extra veel moeite om die zakjes te gebruiken in plaats van plastic zakjes. Bang dat je ze vergeet de volgende keer als je je boodschappen gaat doen? Bewaar de zakjes dan standaard in je boodschappentas.

 

2. Herbruikbare waterfles/koffie beker

Ik denk dat een herbruikbare waterfles gebruiken inmiddels vrij normaal is, maar het gebruiken van een herbruikbare koffie beker voor to go koffie zie ik in mijn omgeving nauwelijks tot niet. Dus, als je vaak koffie haalt, investeer dan in een herbruikbare koffie beker. Je latte is vaak een euro goedkoper, plus een mooie beker ziet er leuker uit dan een wegwerp bekertje.

Zelf gebruik ik een Klean Kanteen thermosfles en Rindert gebruikt een Eva Solo beker. We zijn beide erg tevreden over onze bekers en je hebt inmiddels vrij veel keuze wat betreft herbruikbare koffie bekers. Je kan bijvoorbeeld een kijkje nemen bij Keepcup, Ecoffee en Dopper heeft inmiddels ook insulated flessen.

 

3. Hervulbare schoonmaak producten

Dit is iets wat nog niet echt makkelijk is om te doen, maar merken zoals Method hebben bijvoorbeeld afwasmiddel die hervulbaar is zodat je de lege fles nog steeds kan gebruiken. Ik bestel mijn schoonmaakproducten vaak via www.biggreensmile.nl, maar ik zie de refills van duurzame schoonmaakmerken ook vaak in Albert Heijn XL filialen.

low waste wc papierafbeelding via The Good Roll

 

4. Duurzaam verpakt wc papier

Gerecycled of eco wc papier bestaat al een tijdje, maar het vinden van wc papier dat niet verkocht wordt in plastic is toch nog een hele missie. Laatst spotte ik The Good Roll bij de Jumbo en de verpakking van The Good Roll is geheel plastic vrij en zien er ook nog super vrolijk uit. Plus, de verpakking is geheel geproduceerd van gerecyclede grondstoffen en The Good Roll investeert 50% van haar nettowinst in de bouw van toiletten in Oost-Afrika. Dus, deze wc rollen zijn niet alleen beter voor de natuur, maar ook beter voor mensen.

 

5. Canvas tas in plaats van plastic tas

Net zoals een herbruikbare waterfles denk ik dat het gebruiken van een canvas/herbruikbare boodschappentas inmiddels vrijwel bij iedereen ingeburgerd is. Als ik weet dat we boodschappen gaan doen, dan neem ik altijd een canvas tas mee. Natuurlijk heb ik dat niet altijd braaf gedaan, het was een gewoonte die ik aanmoest leren. Om de gewoonte aan te leren, kochten Rindert en ik iedere keer dat we onze herbruikbare boodschappentas een nieuwe herbruikbare boodschappentas in de supermarkt waar we boodschappen deden. Ook niet extreem duurzaam, maar een stuk duurzamer dan een plastic tasje meenemen. Geloof me, je vergeet je herbruikbare boodschappentas na een paar keer vergeten niet snel weer.

Kortom, wegwerp plastic verminderen hoeft niet extreem ingewikkeld te zijn. In sommige gevallen is het vermijden van plastic een kwestie van een nieuwe gewoonte aanleren. En als je in de mogelijkheid bent om met een aanpassing van je gedrag het milieu een handje te helpen, waarom zou je dat niet doen? Iedere keer dat je je best doet om wegwerp plastic te verminderen, is een stap in de juiste richting. Dus, als je je zorgen maakt omdat je boodschappen bijvoorbeeld niet geheel zero waste zijn, is niet erg, het feit dat je je best doet om low waste boodschappen te doen is al heel wat.

 

Hoe verminder jij wegwerp plastic in jouw huishouden?