Dit is deel twee van de serie over minimalistisch leven: minimalistisch leven toepassen. In deze blog vertel ik je meer over hoe je minimalisme handen en voeten kan geven. In deel een (wat is Minimalisme) heb ik je bijgepraat over wat minimalisme is en wat het voor mij betekend.

Minimalistisch leven toepassen

Mijn doel van minimalisme toepassen was om terug te gaan naar de essentie. Want denk er eens over na, wat heeft een mens nou eigenlijk nodig? Veel spullen die je niet gebruikt staan je geluk in de weg. Het kost tijd en energie om deze te poetsen en te onderhouden. En je wordt, tenminste ik, er op een bepaald moment ook onrustig van. Ze zeggen ook wel eens “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd”.

Zoals ik mijn eerste post aangaf stuitte ik vrij snel op “the minimalists”. Joshua en Ryan hebben twee methodes om met minder spullen gelukkiger te zijn waar ik verder op in ga. Het uitgangspunt is niet om zo weinig mogelijk spullen in je leven te hebben. Het uitgangspunt is om spullen over te houden die je echt gebruikt. Spullen waar je energie en plezier uit haalt.

Daarnaast ga ik verder in op de Konmari-methode van Marie Kondō. Ik vertel je in deze blog hoe je deze populaire methode van opruimen kan gebruiken om terug te gaan naar de basis. Deze methode vind ik een mooie aanvulling op die van “the minimalists”.

Minimalistisch leven toepassen: Inpak feest!

Als ergens feest (party) achter staat dan alles leuker is de filosofie van Ryan en Joshua. Een methode om snel je doelen te bereiken en afscheid te nemen van onnodige spullen. Het principe: pak al je spullen in alsof je gaat verhuizen.

Plaats deze spullen (indien mogelijk) in een aparte kamer. Heb je heel veel spullen? Gebruik verhuisdozen en label deze zodat je je spullen weer terug kan vinden. Ik heb al mijn spullen ingepakt van kleding tot eetgerei tot  gereedschap tot al mijn hebbedingetjes.

Pak deze spullen pas uit, tijdens van een periode van drie weken,  wanneer je ze echt nodig bent. Kom ook alleen in deze ruimte wanneer je iets nodig bent. Afscheid nemen van deze spullen komt later.

Na een periode van drie weken maak je de balans op. Welke spullen zijn overgebleven? Ik kan je vertellen: ik schrok! Bijna 60% van alle spullen stond nog op de kamer. Ook spullen waar ik vooraf van dacht dat ik ze gelijk nodig zou zijn.

De volgende stap is afscheid nemen van je spullen. Alle spullen met een waarde van 20 euro of meer heb ik op Marktplaats gezet. Alle andere spullen heb ik naar familie, vrienden of kringloop gebracht. Na een maand heb ik de resterende spullen van marktplaats alsnog naar de kringloop gebracht.

Wat een heerlijk gevoel! Alsof ik een nieuw huis had! Ga je dit ook proberen? Laat het ons weten in de reacties of via Instagram/Facebook.

Minimalistisch leven toepassen: 30 dagen Minimalisme spel

Vindt je het moeilijk om alleen de stap te maken om je huis te ontdoen van alle loze spullen? Ga de uitdaging samen met iemand anders aan! In 30 dagen tijd is het doel om 465(!) dingen weg te doen.

Spreek met een vriend, vriendin, je broer, zus, oom, tante, ouders, werkgever of wie dan ook af om dit samen te doen! Spreek ook af wat de tegenprestatie is. Haal jij of degene waar je mee afspreekt de volledige 30 dagen niet? Spreek dan af dat die andere jou trakteert op een etentje of samen naar de bios of iets dergelijks te gaan.

Het idee is heel erg simpel. Op dag een pak je één ding wat je weg doet. Op dag twee pak je twee dingen die je weg doet. Op dag drie pak je drie dingen die je weg doet. Dit gaat door tot en met 30 dagen waar je in totaal 30 dingen wegdoet!

Dit kan van alles zijn: kleding, decoratie, huisraad, meubels, elektronica en ga zo maar door! De spullen geef je weg of verkoop je of breng je naar de stortplaats/gooi je in je container. Doe dit voor het einde van de week. Leg deze spullen apart, vals spelen is niet toegestaan. Het doel is je huis te ontdoen van alle onnodige spullen, ook wel ontspullen genoemd.

Minimalistisch leven toepassen: Konmari-methode

Wil je gelijk korte metten maken met alle verzamelde spullen in je leven? Gebruik dan de konmari-methode van Marie Kondō om je binnen no-time van alle overtallige spullen te ontdoen. In mijn eerste post over minimalisme vertelde ik je al over de Konmari methode.

Simpelweg gezegd komt het hier op neer: leg alle op te ruimen spullen op een grote stapel. Of het nu kleding, elektronica, keuken gerei, beddengoed of je handdoeken. Pak elk voorwerp vast en stel je de vraag “Maakt het mij gelukkig als ik dit voorwerp vasthoud?“. Is dit niet het geval? Leg dit voorwerp dan apart.

De spullen die je wel bewaard krijgen een “huisje’ een eigen plek in het huis. Dit zorgt ervoor dat je precies weet waar wat ligt. En je houd ook nog eens alleen de spullen over waar je echt gelukkig van wordt.

hoe minimalistisch leven?

Dit was deel twee van mijn serie over minimalistisch leven. Over twee weken kun je deel drie verwachten. In totaal heeft deze serie vijf delen, een serie over een gelukkiger en simpeler leven.

In deel drie lees je meer over wat de positieve effecten van minimalisme zijn. Een leven met minder afleidingen en energievreters. Een leven met meer ervaringen en minder dingen.

Minimalistisch leven toepassen

Mijn doel van minimalisme toepassen was om terug te gaan naar de essentie. Want denk er eens over na, wat heeft een mens nou eigenlijk nodig? Veel spullen die je niet gebruikt staan je geluk in de weg. Het kost tijd en energie om deze te poetsen en te onderhouden. En je wordt, tenminste ik, er op een bepaald moment ook onrustig van. Ze zeggen ook wel eens “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd”.

Zoals ik mijn eerste post aangaf stuitte ik vrij snel op “the minimalists”. Joshua en Ryan hebben twee methodes om met minder spullen gelukkiger te zijn waar ik verder op in ga. Het uitgangspunt is niet om zo weinig mogelijk spullen in je leven te hebben. Het uitgangspunt is om spullen over te houden die je echt gebruikt. Spullen waar je energie en plezier uit haalt.

Daarnaast ga ik verder in op de Konmari-methode van Marie Kondō. Ik vertel je in deze blog hoe je deze populaire methode van opruimen kan gebruiken om terug te gaan naar de basis. Deze methode vind ik een mooie aanvulling op die van “the minimalists”.

 

 Minimalistisch leven toepassen: Inpak feest!

Als ergens feest (party) achter staat dan alles leuker is de filosofie van Ryan en Joshua. Een methode om snel je doelen te bereiken en afscheid te nemen van onnodige spullen. Het principe: pak al je spullen in alsof je gaat verhuizen.

Plaats deze spullen (indien mogelijk) in een aparte kamer. Heb je heel veel spullen? Gebruik verhuisdozen en label deze zodat je je spullen weer terug kan vinden. Ik heb al mijn spullen ingepakt van kleding tot eetgerei tot  gereedschap tot al mijn hebbedingetjes.

Pak deze spullen pas uit, tijdens van een periode van drie weken,  wanneer je ze echt nodig bent. Kom ook alleen in deze ruimte wanneer je iets nodig bent. Afscheid nemen van deze spullen komt later.

Na een periode van drie weken maak je de balans op. Welke spullen zijn overgebleven? Ik kan je vertellen: ik schrok! Bijna 60% van alle spullen stond nog op de kamer. Ook spullen waar ik vooraf van dacht dat ik ze gelijk nodig zou zijn.

De volgende stap is afscheid nemen van je spullen. Alle spullen met een waarde van 20 euro of meer heb ik op Marktplaats gezet. Alle andere spullen heb ik naar familie, vrienden of kringloop gebracht. Na een maand heb ik de resterende spullen van marktplaats alsnog naar de kringloop gebracht.

Wat een heerlijk gevoel! Alsof ik een nieuw huis had! Ga je dit ook proberen? Laat het ons weten in de reacties of via Instagram/Facebook

Minimalistisch leven toepassen: 30 dagen Minimalisme spel

Vindt je het moeilijk om alleen de stap te maken om je huis te ontdoen van alle loze spullen? Ga de uitdaging samen met iemand anders aan! In 30 dagen tijd is het doel om 465(!) dingen weg te doen.

Spreek met een vriend, vriendin, je broer, zus, oom, tante, ouders, werkgever of wie dan ook af om dit samen te doen! Spreek ook af wat de tegenprestatie is. Haal jij of degene waar je mee afspreekt de volledige 30 dagen niet? Spreek dan af dat die andere jou trakteert op een etentje of samen naar de bios of iets dergelijks te gaan.

Het idee is heel erg simpel. Op dag een pak je één ding wat je weg doet. Op dag twee pak je twee dingen die je weg doet. Op dag drie pak je drie dingen die je weg doet. Dit gaat door tot en met 30 dagen waar je in totaal 30 dingen wegdoet!

Dit kan van alles zijn: kleding, decoratie, huisraad, meubels, elektronica en ga zo maar door! De spullen geef je weg of verkoop je of breng je naar de stortplaats/gooi je in je container. Doe dit voor het einde van de week. Leg deze spullen apart, vals spelen is niet toegestaan. Het doel is je huis te ontdoen van alle onnodige spullen.

 

Minimalistisch leven toepassen: Konmari-methode

Wil je gelijk korte metten maken met alle verzamelde spullen in je leven? Gebruik dan de konmari-methode van Marie Kondō om je binnen no-time van alle overtallige spullen te ontdoen. In mijn eerste post over minimalisme vertelde ik je al over de Konmari methode.

Simpelweg gezegd komt het hier op neer: leg alle op te ruimen spullen op een grote stapel. Of het nu kleding, elektronica, keuken gerei, beddengoed of je handdoeken. Pak elk voorwerp vast en stel je de vraag “Maakt het mij gelukkig als ik dit voorwerp vasthoud?“. Is dit niet het geval? Leg dit voorwerp dan apart.

De spullen die je wel bewaard krijgen een “huisje’ een eigen plek in het huis. Dit zorgt ervoor dat je precies weet waar wat ligt. En je houd ook nog eens alleen de spullen over waar je echt gelukkig van wordt.

hoe minimalistisch leven?

Dit was deel twee van mijn serie over minimalistisch leven. Over twee weken kun je deel drie verwachten. In totaal heeft deze serie vijf delen, een serie over een gelukkiger en simpeler leven.

In deel drie lees je meer over wat de positieve effecten van minimalisme zijn. Een leven met minder afleidingen en energievreters. Een leven met meer ervaringen en minder dingen.