Om mijn kledingkast zo duurzaam mogelijk te houden, koop ik het liefst tweedehands of vintage kleding. Ik geniet altijd van het winkelproces in vintage winkels omdat je de meest uiteenlopende kledingstukken tegenkomt. Mijn vintage kledingstukken zijn mij ook dierbaarder dan doorsnee kledingstukken die ik bij wijze van gemakkelijk weer kan kopen. Aangezien uitgebreid vintage shoppen er de komende tijd niet inzit, ben ik online gaan zoeken. Ik kwam uit op de app Vinted en heb van verschillende verkopers wat zomerse kleding gekocht. Wat trouwens soepel verliep, super fijn als duurzaam kleding kopen zo makkelijk gaat.

Vinted is een app die je kan downloaden in de App store of in Google play. Daarnaast kan je ook gebruik maken van de Vinted website. In deze blogpost deel ik mijn tips voor het kopen van tweedehands en vintage kleding via de app Vinted. Daarnaast deel ik ook tips voor verkopers op Vinted vanuit het perspectief van een klant.

 

Mijn tips voor het kopen van tweedehands en vintage kleding op Vinted

 

Neem de tijd om te scrollen

Er staat een heleboel op Vinted, maar dan ook echt een heleboel. Daar is niks mis mee natuurlijk, maar het kost daardoor wel wat moeite om te vinden wat je zoekt. Doordat de beschrijvingen van de te kopen kledingstukken vaak niet gedetailleerd zijn (hier kom ik later op terug), is het makkelijker om niet te gedetailleerd te zoeken. Ik heb uiteindelijk op mijn maat ingevoerd, daarna een categorie geselecteerd (‘zomerjurkjes’ bijvoorbeeld) en bij merk ‘vintage’ ingevoerd. Dit maakte mijn zoektocht een stuk makkelijker.

 

Heb je iets leuks gevonden in jouw maat? Ga dan naar het profiel van de verkoper!

De kans is namelijk groot dat de verkoper meer leuke dingen te koop heeft staan in jouw maat!

 

Volg vintage verzamelaars met dezelfde smaak

Vintage verzamelaars zijn vrij makkelijk te herkennen op Vinted. De foto’s zijn vaak wat professioneler gemaakt en ze hebben meerdere kledingstukken in verschillende stijlen en maten te koop staan. De kans is dus groot dat ze hun pagina regelmatig updaten met nieuwe kleding en wanneer ze dat doen krijg je een melding. Ideaal als er in eerste instantie niks leuks is in jouw maat, maar je wat er te koop staat wel mooi vindt.

 

Maak gebruik van de ‘favoriet’ functie

Doordat er zoveel op te koop staat op Vinted is het onmogelijk om te onthouden waar je dat ene leuke blouseje had gezien. De ‘favoriet’ functie bewaart al jouw favoriete items in je profiel zodat je niet direct een beslissing hoeft te maken of je iets wel of niet wilt kopen/

 

Mijn tips voor verkopers op Vinted

 

Maak duidelijke foto’s

Ik snap dat je niet al te veel moeite wilt doen wanneer je net je hele kledingkast hebt uitgemest. Echt waar, snap ik helemaal, maar bij sommige dingen moest ik wel heel ingewikkeld doen om uit te vogelen hoe een jurkje in elkaar zit. Ik raad verkopers aan om op z’n minst een foto op een hanger van de voor en achterkant te maken. Indien nodig, maak ook foto’s van beschadigingen, bespaart je een hoop drama. Wil je het helemaal goed doen? Voeg een foto toe waarop je de kleding aanhebt. Een selfie in de spiegel is meer dan genoeg daarvoor, mits het kledingstuk goed te zien is.

 

Schrijf een zorgvuldige beschrijving

In het ‘tips voor het kopen van tweedehands/vintage kleding op Vinted’ gedeelte noemde ik al dat veel verkopers geen uitgebreide beschrijving hebben bij wat ze verkopen. Nogmaals, ik snap heel goed dat je niet al te veel moeite wilt doen. Maar, de kleding die je wilt verkopen wordt veel makkelijker gevonden als je een zorgvuldige beschrijving schrijft. Klanten zoeken namelijk via een zoekmachine met zoektermen die het kledingstuk die ze willen kopen beschrijven. Ik adviseer je om bij je zelf na te gaan hoe je zelf zou zoeken om bij het te verkopen kledingstuk te komen. Daarnaast is het geen overbodige luxe om de afmetingen en het materiaal van een kledingstuk te weten.

 

Spray geen parfum op de kleding die je gaat verzenden

Misschien wel heel specifiek, maar ik pakte net een pakketje uit waarbij een walm van parfum me tegemoetkwam. Er zit natuurlijk geen kwade bedoelingen achter het sprayen van parfum op kleding, maar ik heb nog liever dat een kledingstuk een beetje muf ruikt. Muf kan er uit gewassen worden en irriteert mijn luchtwegen niet.